Magyargyerőmonostor és környéke igen értékes építészeti, népművészeti és természeti értékeket képvisel. Erdély kisebbik, magyarok lakta tömbje, több száz éves és a mai napig nagyon erősen őrzött népi hagyományok bölcsője. 
Szomszédságában Magyarvalkón (Văleni) található Kalotaszeg talán legszebb, és Erdély egyik legrégebbi, művészeti szempontból is nagyon értékes református temploma. A másik szomszéd falu Bedecs, (Bedeciu) melynek lakosai egészen az első világháborúig évszázadokon át házépítéssel foglalkoztak. Főleg megrendelésre készítették a faházakat a fában szegény Kolozsvár-környéki falvak részére. Itt is egy szép és jellegzetes fiatornyos templomot találunk. A környék kiváló turisztikai kincsekkel is dicsekedhet, melyek közül megemlíthetjük a Vlegyásza-t (Vigyázó, Vladeasa), melynek patkó alakú ívét, magas de lapos hegyhátak jellemzik. Legmagasabb csúcsát is Vlegyászának hívják, ez az Erdélyi-Szigethegység második legmagasabb pontja (1836 m). A környék legismertebb tájegysége a Pádis, ahol olyan természeti ritkaságokkal találkozhatunk mint a Csodavár, az Elveszett világ vagy a Szamosbazár. Ezeken kívül, a Boga-völgy környékén is rengeteg látnivaló van. Például a Havasrekettyei-vízesés, mely a faluközpontjától 5 és fél km-re látható. Már az odavezető út is csodálatos. A falutól erdei úton kell haladnunk, de jó minőségű, így autóval is jól járható. Jósikafalva (Béles) - Beliş  A település valójában nem Kalotaszeg része, a régióhoz való közelsége és megközelíthetősége miatt viszont itt említjük. A Bélesi-tó és környéke legalább egy félnapos kirándulást megérdemel. A majd 20 km-es duzzasztott tó és a környékbeli fenyvesek, virágos rétek nagyon sok turistát vonzanak. A Meleg-Szamos menti úton haladva egymást érik a völgyzáró gátak, mögöttük látványos gyűjtőtavaikkal. Előbb a meleg-szamosi gát bukkan elénk, majd 4 km után a Tárnicai gát következik, a mögötte található, 6-7 km hosszú, Tárnica-tóval.
 

 

 

 


A falu két híres szülöttje:
GYARMATHY ZSIGÁNÉ Hory Etelka (1843-1911) a kalotaszegi népművészet intézményesítője.
DEBRECZENI MÁRTON (1802-1851) bányamérnök, tudós, feltaláló, az utolsó magyar eposz szerzője.
Mindkettőjük emléktáblája a templom mellett található.

Magyargyerőmonostor látványossága még a Debreczeni Márton tájház is (nyitva: május-szeptember).

A faluban jó néhány házban szépen berendezett cifra szoba is található. A környék látványosságai között található: Bánffyhunyad, Körösfő es Magyarvalkó református templomai; Vigyázó-hegység és a Jósikafalvi vízgyűjtő-tó. Faluturizmus keretében max. 40 személy számára van szállás lehetőség (telefon, kábeltévé, Internet).