Újabb látványosság Marosvécsen

   Amint arról már beszámolt a Szászrégen és Vidéke, idén nyáron nyitotta meg kapuját Marosvécsen a már évek óta tervezgetett tájház. A napokban volt szerencsém ellátogatni a régi kántori házként ismert épületbe, melynek hangulata már a főútról sugallja az épület tájház jellegét. Benkő Mihály tiszteletes úr elszántsága és szervezése valamint a helybéliek segítsége eredményezte az épületben működő tájház létrejöttét.
Nagyon kellemes élmény volt számomra és vendégeim számára a gyönyörűen berendezett két szoba megtekintése. Számos, Vécsen készített kézimunka, régi háztartási és háztáji eszköz van itt kiállítva és a helyi népviseletbe öltöztetett, ember nagyságú szalmababák otthonos hangulatot nyújtanak, azt a hatást keltve, mintha itt egy évszázaddal ezelőtt megállt volna az idő. Különösen jó érzés számomra, hogy magángyűjteményem néhány darabja egy ilyen szép kiállítást gazdagíthat.
Mindenképp érdemes ellátogatni a Fő út 195. alatt található tájházba, ahol a helybéliek készséggel és lelkesedéssel mesélnek az ott látottakkal kapcsolatosan. A szomszédok bármikor a vendégek rendelkezésére állnak, de Benkő tiszteletes úrral is lehet időpontot egyeztetni a látogatáshoz (tel.: 0744-567-119). A tájház, a már korábban megnyílt Kemény János Emlékház, a vár, Kemény János és Wass Albert sírhelye és nem utolsósorban a gyönyörű régi református templom megtekintése kiváló programot kínál a Vécsre látogatóknak.              
Kemény Endre
Megjelent: Szászrégen és Vidéke 2008 októberi számában.